Jak dosáhnout designové čistoty

1. 11. 2017

Kvalita interiérového designu restaurace patří spolu s kvalitou personálu k nejdůležitějším faktorům, které mají vliv na to, jestli se hosté do vaší restaurace budou rádi vracet, nebo jestli je u vás už nikdy neuvidíte. Proto je důležité nepodceňovat práci na konceptu zpracování interiéru restaurace. A vůbec není od věci si zaplatit služby profesionálního interiérového designéra, který vám pomůže navrhnut exkluzivní designově čistou restauraci.

Jak dosáhnout designové čistoty interiéru restaurace

Kvalita interiérového designu restaurace patří spolu s kvalitou personálu k nejdůležitějším faktorům, které mají vliv na to, jestli se hosté do vaší restaurace budou rádi vracet, nebo jestli je u vás už nikdy neuvidíte. Proto je důležité nepodceňovat práci na konceptu zpracování interiéru restaurace. A vůbec není od věci si zaplatit služby profesionálního interiérového designéra, který vám pomůže navrhnut exkluzivní designově čistou restauraci.

Co je kvalitní design?

U designu zdaleka nejde jen o vzhled a estetiku, jak si myslí mnozí lidí. Dobrý design v sobě musí snoubit estetiku s užitností a musí zohledňovat i ekonomickou stránku věci (pořizovací cena a provozní výdaje). Tedy ve zkratce řečeno: Pokud design není zároveň estetický, praktický i cenově přiměřený, nejedná se o kvalitní design.

A proto rozhodně neplatí rovnice: Estetické = designově kvalitní. A vysoká cena určitě také není zárukou kvality. Například v některých případech můžete dosáhnout výborného výsledku, i když si jako nábytek do restaurace pořídíte starší renovované stoly a židle. Je však potřeba počítat s tím, že starý renovovaný nábytek bude mnohem dražší, než nové vintage kousky. Samozřejmě musíte dbát i na to, aby starý nábytek zapadal do celkového konceptu podniku.

Důraz na čistotu designu

V posledních letech se i v České republice začíná prosazovat důraz na designovou čistotu interiérů a na jednoduchost vybavení restaurace (bez zbytečné zdobnosti). A není to jen nějaký módní výstřelek. Jedná se o výsledek seriózních výzkumů, jak funguje lidská psychika – a jak se to projevuje v našem spotřebitelském chování.

  • Čistý design na hosty restaurace působí pozitivně a navozuje u nich pocity harmonie a domáckosti. A tyto dojmy se zapíšou do podvědomí hostů – a oni se pak budou do vašeho podniku vracet. I jídlo lidem chutná lépe v prostředí, kde se cítí dobře.

  • Nejednotný a přezdobený styl interiéru naopak lidi znervózňuje a rozptyluje. A ve výsledku si z něj podvědomě odnášejí nelibé pocity.

Z těchto důvodů je lépe se držet jednotného stylu a nepřehánět to s výzdobou restaurace. Interiéry ve stylu „vařil pejsek s kočičku“ jsou tím nejhorším možným řešením.

Koncept

Mějte na mysli, že čistotu designu se vám těžko podaří udržet, pokud nebudete mít předem zpracovaný celkový návrh interiérového designu restaurace. Nějaké nepromyšlené dodatečné improvizace, ke kterým dochází již v proběhu realizace projektu, nebývají nejšťastnějším řešením. 

Že design interiéru musí vycházet z vašeho celkového podnikatelského plánu, je možná zbytečné připomínat. Ale úplně vynechat to nemůžeme, protože je skutečně potřeba vědět, na jaký typ hostů se bude restaurace specializovat, jaký typ kuchyně bude vařit a podobně. Při tvorbě konceptu by bylo dobré vycházet i ze specifik dané budovy a lokality, ve které se restaurace bude nacházet. Všechny tyto faktory (a i mnohé další) by dobrý designér měl promyslet – a zvážit jejich zapracování do návrhu interiéru. Kupříkladu:

  • Interiér restaurace by určitě měl vypadat jinak, když hodláte vařit tradiční českou stravu v budově staročeské vesnické roubenky, než když plánujete péct italskou pizzu v secesní budově v centru velkoměsta.

  • Podnik zaměřený na mladé rodiny s dětmi je nutné pojmout odlišným způsobem od podniku zaměřeného na starší a konzervativní zákazníky.

  • Pokud se například vaše restaurace bude nacházet v  historických prostorách s třistaletou tradicí hospodské činnosti, bylo by škoda tento fakt nějak nezapracovat do projektu.

  • Jestli restaurace bude v lokalitě, která je něčím zajímavá (historie, památky, příroda…), zkuste toho využít.

 

Služby interiérového designéra?

Zda si design interiéru vymyslet sám, nebo jestli tento úkol svěřit do rukou interiérového designéra, je otázka, kterou si každý musí zodpovědět sám. Ale když už člověk vkládá nemalé peníze do zařizování restaurace, asi by neměl litovat peněz, které za profesionální služby designéra vydá. Kvalitní design interiéru vám skutečně pomůže navýšit tržby. Při výběru designérských služeb dbejte na reference od zákazníků – a než se někomu svěříte, pořádně si ho prověřte.